onsdag 17 mars 2010

Vad gör dom i skolan?

Att gå i skolan idag är något helt annat mot när jag gick där.
Förskolan var väl ok för smådöttrar att börja i. Jag fattade grejen liksom. Det var mer första klass som blev en kulturkrock kan man säga.
Barn som jobbade lite här och där och med ditt och datt. Det tog mig ända till tredje klass innan jag fattade galoppen och då lagom till att yngsta började ettan. Jo, jag hade svårt att fatta hur man kunde jobba utan schema och...det var mest det som var så urbota svårt att fatta.
Nästa lilla chock kom när äldsta började högstadiet.
Men hallå!!!!
Ingen klassföreståndare! Man MÅSTE väl ändå ha en klassföreståndare?
Nähä, det måste man inte! Nu heter det mentor och du behöver inte ens ha den läraren i något ämne!?
Så får dom göra "omprov" på proven om det skulle gå riktigt åt skogen. På min tid så var det liksom kört om du inte låg på eller över medelpoäng. Gymnastik var meslektioner där jag mest minns att vi tjejer höll på med redskapsgymnastik och dans. Idag är det konditionsträning och stentuffa fyspass.
Nu heter det inte fysik, historia, teckning eller fritt valt arbete. Nu heter det NO, SO, bild och V.I.P-tid. Så har dom mentorstid också. Sånt hade aldrig jag...om jag inte gjort något dumt då så klart, då fick man minnsan "mentorstid"!
Idag har högstadiet varit på bio och sen fick dom gå hem. Sånt fick aldrig jag göra! Fast nu ljög jag Spartacus fick jag ju se men vi fick inte gå hem efter filmen. Hurra, typ.

6 kommentarer:

Monica sa...

För min del var det nog bättre att gå i skola förr...Jag gillar struktur och att jobba efter timplaner och schema :-)

Ha det bäst denna onsdag, nu är det bara resten kvar... =)
Kramelikram

nillas liv på pinnen sa...

Ur led är tiden!
Eller: Ur led VAR tiden!
Osäker på vilket.

Anonym sa...

Don't get me started! Lärare som jag är sitter jag inne på en heeeeel del åsikter om dagens skola... Både + och -

Klankis sa...

Shit, det är ingen ordning längre! Hur ska det här bli...?

Knasterfaster sa...

Det är nog olika på skolor. Min son går i 2:an och de har schema. Varje dag är schemalagd timme för timme Varje morgon går de igenom schemat för att veta vad som kommer att ske under dagen. Mina två äldsta går i högstadiet och de har två klassföreståndaren bägge två och hemklassrum. Jag hade hade NO, SO bild och idrott då jag gick på gymnasiet.

Fru Venus sa...

Förlåt om jag tjatar, men i Finland/Åland är det nog mer den "gamla" skolan som gäller, det är MYCKET hårdare här, på både gott och ont, men mest nog gott.