torsdag 13 februari 2014

Ansvar.

Svenska.
Substantiv
ansvar
1. skyldighet att ansvara för något (sak eller aktivitet), skyldighet att vara den som ser till att något blir rätt utfört (och får ta på sig skulden om så inte blir fallet).
Det är ditt ansvar.

Så har jag uppfattat ansvar.

På döttrarnas gymnasieskola pratas det mycket om ansvar. Det ansvar som eleverna har. I tid och otid får vi som föräldrar veta att det är viktigt med ansvar. Det pratas mycket om gymnasieskolans frivillighet (jag veeeeet) och att det liksom därför skulle vara extra viktigt med ansvar. Ansvar för sina studier, mot lärare och medstuderande elever. Ansvar för studiematerial, passa tider, insamlande av information, uppförande mm.

Yngsta har dyslexi. Hon tar sitt ansvar och ber om hjälp i de ämnen där hon tycker att det behövs. Hon har nämnt det i förbifarten hemma och jag har inte uppfattat att någon varningsklocka ringt. Inte ens plingat lite.
Vid första utvecklingssamtalet med hennes klassföreståndare sa jag klart och tydligt (det finns t o m dokumenterat i skrift) att om det börjar gå snett så vill jag veta det med en gång så att det kan styras upp och åt rätt håll utan en massa omvägar, svett, tårar och oro!
Nu har yngsta hamnat helt ur kurs i bl a matten (kröp det fram). Här skulle jag kunna skriva en hel novell om hennes mattelärare och ifrågasätta hens lämplighet att vara pedagog men jag tänker bespara er det eländet. Och nej det är inte så att det bara är yngsta som har problem med hen utan även andra elever som varken har dyslexi eller andra funktionshinder. Så har vi lilla klassföreståndaren som är mer frånvarande än i skolan. Det finns lite mer att ösa ur när det gäller yngstas lärare men jag tänker inte ta det här. Jag tycker att jag som förälder har rätt att ställa krav på pedagogerna precise som jag ställer krav på andra yrkesgrupper jag kommer i kontakt med.
Min undran är nu vilket ansvar kan man förvänta sig att lärarna har gentemot sina elever och dess föräldrar?
Är dom helt friskrivna från sådant (ironi)?
Jag tar mitt och yngsta sitt men berörda lärare svarar varken på telefon eller mail! Fy fan vad skönt det måste vara att lägga allt ansvar på eleven!!



Kram från en engagerad/irriterad/till viss del arg

5 kommentarer:

Ezter sa...

För jävligt tycker jag! Lärarna måste ta ansvar för att eleverna kan tillgodogöra sig det som lärs ut. Tycker jag.

Singelmamman sa...

Jag har haft mina duster med yngstas lärare. Behövs det så gå till rektorn. Det är det enda som hjälper.

I will not keep calm and you can fuck off sa...

Man blir så jävla arg!

Och vad kan man göra mer än att kontakta rektorn och försöka få nåt att hända den vägen? Tar tid, energi och skapar oro. Och när barnet vill och tar ansvar själv. Aaaarrgh!

Hoppas ni får till en lösning på något vis.

UlGu sa...

Visst har dom eget ansvar när det gäller skolarbetet. Men dom är ju inte vuxna än och det det är vårt ansvar att stötta dem så mycket det nu går. Men hur i H...vete skall vi kunna hjälpa till när lärarna fullständigt skiter i att höra av sig.
När man sitter på ett utvecklingssamtal och min son (som också har dyslexi) säger till sin klassföreståndare att det är EN lärare som alltid kommer försent(min son behövde all tid han kunde få med det muntliga i klassrummet) och att det inte funkar så bra med den läraren så får han svaret att hon tar inga konflikter med någon annan lärare utan det får han göra själv. Det är ju lätt när man är 16-17 år.
Vi var också ute för det att sonen låg illa till i något ämne, men dom sa inget före vi var på utvecklingssamtal, det är så dax då........
Hoppas det löser sig.
Kram

Blåklinten sa...

Jag har också haft mina duster med lärare genom åren och tyvärr hjälpte det inte i vårt fall. Tyvärr inte ens att gå till rektorn.
Jag upplevde också att man fick reda på saker och ting alldeles försent.
Jag gissar att man försöker lösa problemen man har "inom" skolans väggar, istället för att ta det med elevens föräldrar direkt.
Skulle också kunna skriva noveller om det här ämnet men med hänsyn till inblandade gör jag det inte.
Kram o lycka till.