söndag 7 mars 2010

Sockerberoende?

Yngsta har ett kärleksförhållande till chips och dubbelnougat. På helgen är det helt ok att svulla i diverse gott men inte på vardagen. Hon var väldigt rund under hela lågstadietiden (skolsköterskan påpekade det gång på gång) men när hon kom i puberteten rännde hon i höjden och slankade av betydligt. Nu tror hon att det är fritt fram att äta godis och annat hur mycket som helst men faktum är att hon börjat lägga ut igen. Det är en svår balansgång att som mamma tjata om vikt och konsekvenserna av för mycket socker med en pubbeunge i 12-årsåldern. Om hon hade någon aktivitet på vardagen som brände kalorier så kanske jag kunde tjatat lite mindre. Nu är hon inte intresserad för tillfället och jag kan inte tvinga henne till sportaktivitet om hon inte vill. Det skulle aldrig bli bra.
Ska jag tjata mer eller ska jag låta saken bero eller ska jag tjata på?
Svåra beslut. Man vill ju bara sina barn det bästa eller hur!?

6 kommentarer:

stort och smått sa...

Svårt det där. Mina barn kan jag ju tvinga på ett annat sätt än vad du kanske kan. Mina är ju yngre och det är lördagsgodis som gäller och snacks på fredagar. Läsk får mina väldigt sällan...

Men prata med henne om hälsa? Att hon faktiskt mår bättre och känner sig fräschare om hon drar ner på socker och farligt fett? Eller jag vet inte... Muta med pengar som belöning om hon slutar med godis..? Eller bara förbjud godis annat än på lördagar??!!

Lycka till.

Malla sa...

ja oj,d där måste vara svårt. Det är nog lätt att hon tar åt sig..men ha det som ny familjeregel att det bara är snacks på lördagar för alla, men det kanske ni har redan?

Knasterfaster sa...

Det är jättesvårt det där. Mina killar har inte problem med vikten men jag vill ändå inte att de äter godis och läsk i veckorna. Men det är svårt att hindra dem att handla för sina egna pengar. Vi tjatar jättemycket om att de inte skall köpa läsk men det biter inte alls på 14-åringen. Jag har aldrig kunnat tvinga mina barn att göra något som de själva inte vill.

nilla sa...

Det är inte lätt det där.
Jag har alltid tänkt att om jag lagar bra hälsosam mat och håller godisätandet och läskdrickandet till helgerna så kommer de av sig själva vad det lider anamma samma hyfsat sunda vanor. Det har funkat i längden men det har varit perioder då det inte funkat. Men 'i längden' är ju huvudsaken i längden.

Gafflan sa...

Visst är det svårt! Mat tillagar jag varje dag och alltid allsidig. Läsk dricker vi bara vi speciella tillfällen och yngsta tycker inte om kolsyrad dricka överhuvudtaget. Hon vet att det är helgerna som gäller men det är svårt få henne att inse effekten av för mycket fett och socker. Har tjatat ett tag nu men ska försöka ligga lågt och se vad som händer.

Fru Venus sa...

Min fjortonåring har tränat som en tok i flera år, cyklat till skolan och varit allmänt aktiv. Nu med hjärtproblemet och väntan på operation så har hon slappat i fem månader och alla muskler börjar slappa till sig och några kilon har kommit till. Hon äter nog snask men mest smörgåsar...(som jag) har börjat prata om det men det är svårt, hon blir så arg... Måste svänga det till vad som är hälsosamt.