tisdag 11 november 2014

Jag har tinnitus.

Det är överdjävligt i bland. Gräsligt. Psykiskt påfrestande.
Ljudet/n som aldrig tar paus utan bara låter mindre när jag har en bra dag och over the top om jag har en skitdag.
Jag har lärt mig att leva med det. Med ljuden.
Jag vet exakt när jag fick tinnitus. Det var i november 1998 och jag hade varit gräsligt förkyld. Sedan den dagen är det jag och ljuden. Att vistas i helt tysta miljöer är jobbigt. Sova t ex går inte om det inte finns något annat ljud som kan verka som avledare eller maskör. Det kan vara en teve som står på eller en radio. Inte med hög volym, bara så att det överröstar mina ljud. Blir jag t ex sjuk, stressad eller ledsen intensifieras ljuden. Därför försöker jag att hålla mig så mainstream som det bara går. Inte lätt.
Mitt tinnitus är mest koncentrerat till mitt högra öra. Där hör jag också dåligt. Än har jag inte tappat de toner som ligger inom normal samtalston. Alltså att prata med någon går jättebra så länge personen är vänd mot mig. Jag har koll på min hörsel via företagshälsovården i fall ni undrar. Man kan inte bota tinnitus men man kan lindra den och lära sig leva med den.
Vill ni höra hur det kan låta? Varsågoda.
Mina ljud är en blandning mellan paussignal, brus, cikador och tjutande larm.

Pöss på er.

5 kommentarer:

Ezter sa...

Jag läste en artikel för ett par veckor sen om tinnitus. Det var en sjukgymnast som hjälpte drabbade att bli bättre. Googla så hittar du kanske något!

Åsa Hellberg sa...

Åh, vad jobbigt.
Jag har också ständigt ljud, men det är på låg volym tack och lov,

Susjos sa...

ÅH, en till som har samma problem som mej! Jag fick tinnitus i mars 1996, och lever med det...ja, va ska man annars göra!? Ett ständigt brus...hörseln har också försämrats för mig, och har nu hörapparater som hjälper mej lite, men personen jag pratar med bör stå mitt framför mej och tala tydligt. Jag har radion på hemma på dagarna för att slippa det tydliga bruset i öronen.
Vet inte varför jag fått tinnitus, men misstänker att F&S har ett och annat med det att göra. Jobbigt är det! Men man är inte ensam! kram!

I will not keep calm and you can fuck off sa...

Alltså. Jag har haft ett tjutande ljud i öronen de sista dagarna. Rätt lågt, men jäkligt irriterande. Nu verkar det vara borta. Jag kan inte ens föreställa mig hur det är att jämt ha ljud.

Livet, døden, kjærligheten og bamsemums sa...

Jeg kunne skrevet nesten det samme! Jeg fikk også tinnitus etter en forkjølelse, og dårlig hørsel, på venstre øre. Jeg hører alltid radio eller musikk for å dempe fokus på tinnitusen.
Nå har jeg mistet hørselen helt på venstre øre, men tinnitusen er der, mer enn før…
Det er slitsomt at ingen kan se at jeg har konstant støy i hodet, eller at jeg ikke alltid hører hva andre sier.
Jeg har skrevet litt om det på bloggen min.