söndag 27 januari 2013

I valet och kvalet.

Nu har jag och yngsta, väldigt mycket mest yngsta faktiskt, gjort val till gymnasiet.
Liksom lite i grevens tid för ansökningstiden löper ut om någon dag. Hon har haft det jobbigt med att välja program. Är man begåvad i språk (humanistiskt program), som är väldigt mycket plugg, men samtidigt har ett intresse och begåvning när det gäller estetik och främst bild o form ja då är det tufft att avgöra i vilken korg man ska lägga sina ägg. Bör tillägga att varken jag eller maken vill lägga oss i och påverka hennes gymnasieval för det är hon som ska gå i skolan. Vi kan bara stötta och uppmuntra vilket val hon än gör.

Pöss på er.

8 kommentarer:

I min värld sa...

Det är inte lätt att vara sexton och veta vad man vill.
Vi har dragit upp fyra barn här och två av dom (tjejerna) har valt estetlinje/musik och har absolut noll nytta av det idag.Den ena tar studenten i år och vill bli advokat?!, den andra jobbar som chefsassistent på Max. Killarna, där har en valt fordonsteknisk och bara totalvägrar att jobba som bilmek för det är urtråkigt (behöver jag säga att han är arbetslös?). Den andra valde samhällslinje inriktning idrott och idag pluggar han till naprapat.
Alltså inte ett rätt på någon av dem.
Jag håller med dig det enda man kan göra är att låta dom välja själv och stötta dom i deras val. Trots allt är det dom som ska plugga i tre år till :-/

Ezter sa...

Det är skitsvårt och man kan inte välja åt andra! Vad valde hon då?

Snäckskalsdalen. sa...

På min tid fanns ju endast fyra linjer att välja mellan och bara två var aktuella för mig, jag satt och palade (heter väl så, blundade och pekade fram och tillbaka och satte till slut fingret på ett) och det gick bra, men du milde, hur skulle det gå om man skulle välja idag. Jag vet ju fortfarande inte vad jag vill. Hon väljer rätt den lilla det är jag säker på! Kram i eländesvädret

Sus sa...

Tipsa henne om estetiska programmet. Och välj till språk. Då blir gymnasietiden uthärdlig :0) Dessutom behöver hon bara läsa matte 1.

Sus sa...

Aha! Hon har redan valt!

Fru Venus sa...

Valet gjort även här - blev Uppsala.... Kvällspöss!

Singelmamman sa...

Sus, snabbaste idag. :-)
Men nä, det är inte så himla lätt att välja. Min dotter lyckades till slut hitta det hon ville och verkar nöjd.

Anonym sa...

Sedan bör en som förälder styra sitt barn litet. Jag ville läsa hum eller sam men är idag evigt tacksam att jag läste natur eftersom jag kan bli precis vad jag vill. Ni begränsar era barn genom att låta dem läsa natur.