onsdag 5 maj 2010

Praktikanter.

Ursäkta mig!
Nu kommer jag att vara lite elak.
Vi har väldigt ofta praktikanter hos oss på verkstaden. Elever som går industriprogrammet på gymnasiet frågar efter praktik hos oss. Dom allra flesta har plåt och svets som inriktning så det passar oss bra. Nu vet man ju aldrig vem man får, vad för slags kille eller tjej det är men...
Varför är det så svårt att komma i tid till praktiken?
Varför är det så svårt att hålla tiderna för rasterna?
Varför skiter dom i att höra av sig om dom inte (av någon anledning) skulle komma på morgonen?
Varför kan dom inte fråga fler än en gång istället för att göra vargar (fel) stup i kvarten?
Varför väljer dom att gå industriprogrammet om dom inte vet vad dom håller på med eller tycker att det är roligt? För det ska väl vara roligt att lära sig saker?
Varför tror dom att man inte behöver kunna läsa, skriva, räkna eller engelska när man ska jobba på verkstad? Det är väldigt viktigt att kunna räkna mer än plus och minus hos oss. Hur ska man annars kunna räkna ut areor, volymer, koner. Ritningar måste ju också kunna läsas och tolkas. Visst lär man sig en massa saker av att jobba, självklart, men det är väldigt bra om man har dom grundläggande kunskaperna med sig. Inte ska väl jag som kontorist behöva lära praktikanterna hur man räknar ut en area?
Hur ska dom kunna rusta sig för att få ett jobb om dom inte ens sköter praktiken?
Om dom får sommarjobb eller tillfälliga anställningar hos oss?
Nä.

9 kommentarer:

Osloskånskan sa...

Uj! Varför har ni praktikanter då? (ont om platser för dom eller?)

Gafflan sa...

Osloskånskan:
Ja, det är just det! Det är ont om praktikplatser.

Fru Venus sa...

Därför att många ungar är uppvuxna med attityden "är inte det här kul så fixar morsan/farsan nåt annat åt mig". Det är inte många som fattar att praktiken idag kan betyda jobb senare i livet, det jobb man ska LEVA på!

Gafflan sa...

Fru Venus:
Så är det! Jag tror inte att dom fattar hur viktigt det är att göra ett gott intryck eller i alla fall visa lite god vilja och initiativ. Man kan inte begära att dom ska kunna allt, det är orimligt, men lite jävlaranamma hade suttit bra.

Stjärnkraft sa...

Ähum, som jag allt oftare säger numera: det var bättre förr. Tyvärr. Både när det gäller jävlaranamma och arbetsmoral. Ja, fanimej över hela linjen, vid närmare eftertanke. Man börjar nog bli gammal ... *suck*

Petra sa...

Nu måste jag få säga det som jag aldrig trodde att man skulle säga när man var yngre:

Dagens ungdom....
Kram

Malla sa...

Fattar inte heller vad problemet är, vad tror dom egentligen? Att man får ett jobb genom att...missköta sig? Förstår att såna inte får jobb.
Kram!

BrunettAnna sa...

Vet du...förra året hade vi en sommarvikarie..som dom LOVordade såååå..för hon pluggade till ssk!? Hm....hade bruden satt sin fot inom äldreboendet tror du...VILLE hon egentligen läsa?? Nääärå, det var ball på alla fester..plugga fick hon göra på ledigheten mellan passen hos oss...för hon hade kuggat på veranda tenta??? Men hon va ju sååå duktig som läste till ssk....
Vissa saker får jag klåda av...detta är en av dom!!
STÖÖÖN.....pössen//Anna

Ulrika Fabulousforty sa...

Jag upplever att det är en otrolig skillnad i mognad mellan eleverna som kommer till oss. En del gör bara det man "tvingar" dom till, ointresserat och så snabbt (och fel) som möjligt medan andra (ett fåtal) aktivt letar efter saker att göra, frågar, intresserar sig, och försöker ta egna initiativ. Såna praktikanter lägger man ju på minnet och kan komma i fråga senare för sommarjobb. Praktiken betyder mycket mer än dom förstår, synd att så många inte tar vara på den.