måndag 5 oktober 2009

Gammelbilen.

Idag har jag lyxbilen, dvs vår 25 år gamla Audi 100 som har gått sina modiga 29500 mil. Min älskade Volvo S80 är på verkstad, det var något med länkarmar som skulle bytas.
Audin är makens bil men den är nog en av de bättre bilar vi haft. Den förvånar oss med att gå igenom besiktningen utan anmärkning år efter år. Den är lite svårflörtad när man ska ut och köra bl a måste man ha choken (moderna bilar har inte sådan) fullt utdragen, sommar som vinter, för annars dör den. Lite pinsamt bara i korsningar mm när man står på tomgång med en rusande bil. Många har dom varit (män så klart) som vänt sig om för att titta och konstatera: "Jaha, en kärring med blyfot!!"
Radion slutade fungera för säkert femton år sedan, fast jag sjunger ju så bra själv "blink, blink"!
Förardörren går inte att öppna på vanligt sätt utan kräver omild behandling som att fläcka upp med en speciell knyck. Jag har stått många gånger och sett ut som om jag håller på att göra inbrott i bilen kan jag säga! Ironiskt nog så kan man inte låsa ordentligt, bagageluckelåset har slutat fungera. Men vi låtsat som det går...om någon ser på alltså!
Några av fönsterrutorna har gett upp och vevar, ja ni läste rätt, man ner dom måste man med handkraft dra upp dom i uppvevat läge!
Vi har bytt ut delar också inte så mycket som man skulle kunna tro men nu senast var det en bränslepump som hade gjort sitt. Det finns en sak som är bra med en gammal bil och det är att det inte finns så mycket elektronik i dom och maken, som är mekaniker, fixar allt till självkostnadspris, hurra! Till skillnad mot Volvon som nästan kräver verkstad för att byta lampor!!!!! (det kostar en smärre förmögenhet)
Ny lack fick den för snart tio år sedan innan svärfar stängde sin lackerigsfirma för att gå i pension. Vi fick ju passa på, den lär ju knappast få någon ny nu.
Vi har sagt att den dagen Audin inte går igenom besiktingen längre (utan smärre justeringar) då ska den få gå i pension men å andra sidan fem år till och den kanske kan klassas som veteranbil och då nästan inte kosta något i skatt och försäkring.
Ja, det var gammelbilen det.

Inga kommentarer: